Highlights

1. Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Je kan er fantastisch wandelen, fietsen of kanoën door een doolhof van rivieren en kreken. Bovendien is het voor vogelliefhebbers heel bijzonder vanwege de vele soorten watervogels die er komen foerageren.

De bever is het meest bijzondere dier van De Biesbosch. Inmiddels hebben deze knaagdieren al ruim honderd burchten in het waterrijk van De Biesbosch gebouwd. Verder broeden er honderden soorten vogels, waaronder zo’n 20 paren ijsvogels. Ook de zee- en de visarend zijn vaste bewoners, die het hele jaar in het gebied worden gespot. Kortom, de Biesbosch is met recht een waterparadijs.

Meer informatie

Website Nationaal Park De Biesbosch

2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen van Muiden tot aan de Biesbosch. De gemeente Altena is onderdeel van dit mooie historische gebied. Ontdek de prachtige, historische bouwwerken en het mooie landschap van de Waterlinie. 


Slot Loevestein

Meer informatie:

Website Nieuwe Hollandse Waterlinie
Zie ook de pagina op deze website: Vestingsteden en Forten

3. Fietsen en wandelen

Het landschap van de gemeente Altena leent zich bij uitstek voor het maken van fiets- en wandeltochten. Ga op ontdekkingstocht door onze prachtige gemeente. De mooiste routes kunt u vinden op www.routesinbrabant.nl en ook VVV Biesboschlinie heeft een mooi aanbod wandel- en fietsroutes.

Meer informatie:

Website: www.routesinbrabant.nl en VVV Biesboschlinie 

Vanuit Werkendam zijn er diverse fietsroutes

Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt fietsen
Wandelroutes vanuit Werkendam zie ook de website fietsnetwerk

 • Wandelroute Jantjespad, 3 km, startpunt Deeneplaatweg Werkendam
  De Jantjesplaat ontwikkelde zich van landbouwpolder tot gevarieerd natuurgebied met ondergelopen polderland, wilgenvloedbos en wetland. Wandel over de weelderig begroeide paadjes en kijk goed om je heen. Vogels zitten overal en bevers kun je zomaar tegen het lijf lopen. Zin in een langere hike? Dan kun je onderstaande routes er nog aanplakken. Via de Deeneplaatweg loop je zo over van de Jantjesplaat in de Hoge Hof.
 • Wandelroute Deeneplaat & Hoge Hof, 7 + 7 km, startpunt Jachthaven Werkendam
  De natuur in dit gebied is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over een dijk door de polder met zicht op grote groepen grazers. Het andere moment wandel je over bruggen tussen de eilandjes door. Wilgenbos, kreken, lagunes en moeras. Je komt het hier allemaal tegen.

 

Wandelroutes vanuit het Biesbosch Museum

 • Wandelroute De Pannekoek, 2 km
  Wandel direct vanaf het museumeiland de oude grienden in en leer meer over de cultuurhistorie van het park. Je ziet overal nog sporen van de griendcultuur. Wandel door de wilgen via kronkelende paden. Het avontuurlijke en korte rondje is erg geschikt met kinderen.
 • Wandelroute Kleine Noordwaard, 10 km
  De Noordwaard is een gebied met diverse polders. Je kunt weidse uitzichten verwachten en enorme groepen vogels. Je kunt kiezen voor een route in de Kleine Noordwaard van 10 kilometer. Verrekijker in de hand en genieten maar! Deze route is uit te breiden met een wandeling door de Polder Maltha waar de zilverreiger, watersnip en grote groepen eenden en ganzen leven. Je kunt hier een rondje van 5 kilometer maken met een stop bij de vogelkijkhut.

Meer informatie:

Website Biesbosch museumeiland wandel- en fietstochten en Vogelkijkhut 

4. E-Chopper huren

Wil je eens wat anders dan een wandeling of fietstocht? Huur een stoere, milieuvriendelijke, emissieloze, elektrische chopper en verken geruisloos verschillende routes die wij aanbevelen. Kom op plekken waar je met de auto anders niet komt. Op loopafstand van ’t Keitje kun je E shoppers huren.

Meer informatie:

Website E Verhuur Versluis

5. Varen

Jachthaven Van Oversteeg biedt je dagelijks de mogelijkheid om de kreekjes, rivieren en de eilandjes van Nationaal Park de Biesbosch te ontdekken. Bij ons kun je terecht voor de huur van fluisterbotenmotorbotensloepensup en kano’s. Waarin heb jij het meeste zin? Kies je voor een sportieve middag in een kano? Stap je met een goed gevulde picknickmand aan boord van een sloep? Zoek je de stilte van een fluisterboot? Of gaat jouw voorkeur uit naar het gemak en de luxe van een motorboot? Of wil je gaan vissen in de Biesbosch en ben je op zoek naar een stabiele visboot? Wat je keuze ook zal zijn, je gaat een heerlijke tijd tegemoet in de prachtige natuur van de Biesbosch.

Meer informatie:

Website Jachthaven Oversteeg

6. Suppen en Kanoën tussen de bevers in de Biesbosch

Wil je eens iets anders proberen? Peddelen door mooie kreekjes en picknicken op een strandje? Kom dan suppen in ons prachtige natuurgebied de Brabantse Biesbosch.

Suppen staat voor Stand Up Paddling en is uitgevonden door de Hawaïanen. Het is momenteel wereldwijd de snelst groeiende watersport. Je staat op een supboard en beweegt je voort met een lange paddle. Dankzij die paddle kun je gewoon op het supboard blijven staan.

Meer informatie:

Website: Suppen in het Biesbosch tussen de bevers – Stripe Away

Huurmogelijkheden:
Supverhuur Jachthaven Oversteeg
Kanoverhuur Mini-Camping De Witboom in De Biesbosch – Biesboschvakantie

7. Vissen

Visvijver de Biesbosch is heerlijk rustig gelegen midden in Nationaal park de Brabantse Biesbosch.
Bij de karpervijver kan je in alle rust en vrijheid vissen op spiegelkarper, schubkarper, graskarper, goudkarper, rijenkarper, meerval, Siberische steur en diamant steur op 5 verschillende vijvers volgens het “Catch and release” principe. Visvijver de Biesbosch is de beste, leukste en gezelligste vijver van Nederland om goed te kunnen vangen. Reserveren is niet mogelijk (ook niet i.v.m. corona), er is plaats genoeg, U bent altijd welkom tijdens onze openingstijden. Vissen is natuurlijk ook mogelijk op veel plekken in de Biesbosch en Merwede.

Meer informatie:

Website: Karpervissen bij Visvijver de Biesbosch in Werkendam (karper-vijver.nl)

8. Veerpontjes

In het waterrijke gebied rond Woudrichem en de Biesbosch varen meerdere veerponten. Hieronder vind je een overzicht met de vertrektijden van veerdiensten in de gemeente Altena.

Meer informatie:

Website Veerpont vertrektijden – VVV Biesboschlinie Woudrichem

Met de fiets op de veerpont

9. Nuttige sites

In 2024 is ’t Keitje officieel als overnachtings- locatie opgenomen op de website van Beleef de Biesbosch en De Biesboschlinie (VVV).

Beleef de Biesbosch

De Biesbosch beleven is een unieke ervaring. Een delta met bijzondere natuur, een landschap dat soms een echte jungle lijkt en wat verderop weer de meest weidse uitzichten biedt. Er leven talrijke watervogels en bevers en andere bijzondere dieren. Je komt ze zeker tegen als je een bezoek brengt aan dit gebied! Op de website Beleef de Biesbosch vind je een overzicht van wat je in de Biesboschregio kunt beleven en waar je de mooiste plekken vindt. Ontdek tips om je te ontspannen of juist avontuurlijk en actief te genieten. Wat je ook zoekt, je Biesbosch beleving begint hier!

Meer informatie:

Website Beleef de Biesbosch

De Biesbosch Linie – VVV

In het noord-westen van Noord-Brabant, vind je de Biesboschlinie. Dit mooie gebied is het thuis van eeuwenoud erfgoed en prachtige natuur. Het gebied beslaat de gemeente Altena met zijn 21 kernen, waaronder Woudrichem, en het zuidelijke deel van de Biesbosch.

De Biesboschlinie is een waterrijk gebied. Het grenst aan de rivieren de Afgedamde Maas, de Waal en de Nieuwe Merwede. Water heeft in de geschiedenis dan ook een grote rol gespeeld: Woudrichem dat kon groeien door haar visrechtenLoevestein als vesting die Maas en Waal overzag, de Biesbosch waar velen hun brood verdienden met biezen snijden, en de Hollandse Waterlinie waar dit gebied het zuidelijkste puntje van vormt.

De rijke historie, gecombineerd met de Prachtige natuur maken de Biesboschlinie tot een geweldige bestemming voor een dagje uit, een weekendje weg, of zelfs een hele vakantie.

Kom genieten in de Biesboschlinie!

Meer informatie:

Website De Biesbosch Linie

10. Bevers spotten in de Biesbosch

Na zonsondergang heb je de grootste kans om bevers te spotten. Je kunt aan ons vragen waar enkele beverburchten zijn te vinden (zie onderstaande video).

Het is ook erg leuk om een bevertocht te maken:

Met de Bevertochten van Biesbosch Beleven ga je op zoek naar de beroemdste inwoner van de Biesbosch; de bever. Speciaal voor de natuurliefhebbers organiseren we in het voorjaar en de zomer de Bevertochten. Kun jij deze bekende Biesbosch-bewoners spotten? Tijdens de excursie varen we door de Biesbosch en gaan we op zoek naar de grote knaagdieren. Onder begeleiding van de boswachter ontdek je vanuit de fluisterboot de leefwereld van de bever. Zoek naar vraatsporen, burchten en glijbaantjes van de bever in het spannende natuurgebied. Heel spannend! Daarnaast krijg je allerlei bezienswaardigheden van de Biesbosch mee.

Je wordt tijdens de bevertocht begeleid door onze ervaren biesboschkenner. Hij of zij zal allerlei leuke weetjes over de bever vertellen.

Website Biesboschbeleven.nl

Een bever actief bij een beverburcht (beelden 2024 – ’t Keitje)

Een bever spotten in de Biesbosch