Highlights

1. Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Je kan er fantastisch wandelen, fietsen of kanoën door een doolhof van rivieren en kreken. Bovendien is het voor vogelliefhebbers heel bijzonder vanwege de vele soorten watervogels die er komen foerageren.

De bever is het meest bijzondere dier van De Biesbosch. Inmiddels hebben deze knaagdieren al ruim honderd burchten in het waterrijk van De Biesbosch gebouwd. Verder broeden er honderden soorten vogels, waaronder zo’n 20 paren ijsvogels. Ook de zee- en de visarend zijn vaste bewoners, die het hele jaar in het gebied worden gespot. Kortom, de Biesbosch is met recht een waterparadijs.

Meer formatie

Website Nationaal Park De Biesbosch

2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen van Muiden tot aan de Biesbosch. De gemeente Altena is onderdeel van dit mooie historische gebied. Ontdek de prachtige, historische bouwwerken en het mooie landschap van de Waterlinie. 


Slot Loevestein

Meer informatie:

Website Nieuwe Hollandse Waterlinie
Zie ook de pagina op deze website: Vestingsteden en Forten

3. Fietsen en wandelen

Het landschap van de gemeente Altena leent zich bij uitstek voor het maken van fiets- en wandeltochten. Ga op ontdekkingstocht door onze prachtige gemeente. De mooiste routes kunt u vinden op www.routesinbrabant.nl en ook VVV Biesboschlinie heeft een mooi aanbod wandel- en fietsroutes.

Meer informatie:

Website: www.routesinbrabant.nl en VVV Biesboschlinie 

Vanuit Werkendam zijn er diverse fietsroutes

Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt fietsen
Wandelroutes vanuit Werkendam zie ook de website fietsnetwerk

 • Wandelroute Jantjespad, 3 km, startpunt Deeneplaatweg Werkendam
  De Jantjesplaat ontwikkelde zich van landbouwpolder tot gevarieerd natuurgebied met ondergelopen polderland, wilgenvloedbos en wetland. Wandel over de weelderig begroeide paadjes en kijk goed om je heen. Vogels zitten overal en bevers kun je zomaar tegen het lijf lopen. Zin in een langere hike? Dan kun je onderstaande routes er nog aanplakken. Via de Deeneplaatweg loop je zo over van de Jantjesplaat in de Hoge Hof.
 • Wandelroute Deeneplaat & Hoge Hof, 7 + 7 km, startpunt Jachthaven Werkendam
  De natuur in dit gebied is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over een dijk door de polder met zicht op grote groepen grazers. Het andere moment wandel je over bruggen tussen de eilandjes door. Wilgenbos, kreken, lagunes en moeras. Je komt het hier allemaal tegen.

 

Wandelroutes vanuit het Biesbosch Museum

 • Wandelroute De Pannekoek, 2 km
  Wandel direct vanaf het museumeiland de oude grienden in en leer meer over de cultuurhistorie van het park. Je ziet overal nog sporen van de griendcultuur. Wandel door de wilgen via kronkelende paden. Het avontuurlijke en korte rondje is erg geschikt met kinderen.
 • Wandelroute Kleine Noordwaard, 10 km
  De Noordwaard is een gebied met diverse polders. Je kunt weidse uitzichten verwachten en enorme groepen vogels. Je kunt kiezen voor een route in de Kleine Noordwaard van 10 kilometer. Verrekijker in de hand en genieten maar! Deze route is uit te breiden met een wandeling door de Polder Maltha waar de zilverreiger, watersnip en grote groepen eenden en ganzen leven. Je kunt hier een rondje van 5 kilometer maken met een stop bij de vogelkijkhut.

Meer informatie:

Website Biesbosch museumeiland wandel- en fietstochten en Vogelkijkhut 

4. E-Chopper huren

Wil je eens wat anders dan een wandeling of fietstocht? Huur een stoere, milieuvriendelijke, emissieloze, elektrische chopper en verken geruisloos verschillende routes die wij aanbevelen. Kom op plekken waar je met de auto anders niet komt. Op loopafstand van ’t Keitje kun je E shoppers huren.

Meer informatie:

Website E Verhuur Versluis

5. Varen

Jachthaven Van Oversteeg biedt je dagelijks de mogelijkheid om de kreekjes, rivieren en de eilandjes van Nationaal Park de Biesbosch te ontdekken. Bij ons kun je terecht voor de huur van fluisterbotenmotorbotensloepensup en kano’s. Waarin heb jij het meeste zin? Kies je voor een sportieve middag in een kano? Stap je met een goed gevulde picknickmand aan boord van een sloep? Zoek je de stilte van een fluisterboot? Of gaat jouw voorkeur uit naar het gemak en de luxe van een motorboot? Of wil je gaan vissen in de Biesbosch en ben je op zoek naar een stabiele visboot? Wat je keuze ook zal zijn, je gaat een heerlijke tijd tegemoet in de prachtige natuur van de Biesbosch.

Meer informatie:

Website Jachthaven Oversteeg

6. Suppen en Kanoën tussen de bevers in de Biesbosch

Wil je eens iets anders proberen? Peddelen door mooie kreekjes en picknicken op een strandje? Kom dan suppen in ons prachtige natuurgebied de Brabantse Biesbosch.

Suppen staat voor Stand Up Paddling en is uitgevonden door de Hawaïanen. Het is momenteel wereldwijd de snelst groeiende watersport. Je staat op een supboard en beweegt je voort met een lange paddle. Dankzij die paddle kun je gewoon op het supboard blijven staan.

Meer informatie:

Website: Suppen in het Biesbosch tussen de bevers – Stripe Away

Huurmogelijkheden:
Supverhuur Jachthaven Oversteeg
Kanoverhuur Mini-Camping De Witboom in De Biesbosch – Biesboschvakantie

7. Vissen

Visvijver de Biesbosch is heerlijk rustig gelegen midden in Nationaal park de Brabantse Biesbosch.
Bij de karpervijver kan je in alle rust en vrijheid vissen op spiegelkarper, schubkarper, graskarper, goudkarper, rijenkarper, meerval, Siberische steur en diamant steur op 5 verschillende vijvers volgens het “Catch and release” principe. Visvijver de Biesbosch is de beste, leukste en gezelligste vijver van Nederland om goed te kunnen vangen. Reserveren is niet mogelijk (ook niet i.v.m. corona), er is plaats genoeg, U bent altijd welkom tijdens onze openingstijden. Vissen is natuurlijk ook mogelijk op veel plekken in de Biesbosch en Merwede.

Meer informatie:

Website: Karpervissen bij Visvijver de Biesbosch in Werkendam (karper-vijver.nl)

8. Veerpontjes

In het waterrijke gebied rond Woudrichem en de Biesbosch varen meerdere veerponten. Hieronder vind je een overzicht met de vertrektijden van veerdiensten in de gemeente Altena.

Meer informatie:

Website Veerpont vertrektijden – VVV Biesboschlinie Woudrichem

Met de fiets op de veerpont