Vestingsteden en forten

Pagina in ontwikkeling

1. De Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek wordt gevormd door Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein. De vestingdriehoek is het meest zuidelijke deel van één van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gebied bevindt zich in een mooi rivierenlandschap van Waal, Maas en Merwede. Dit landschap wordt afgewisseld met historie en cultuur. Op de website vestingdriehoek kunt je meer lezen over de mogelijkheden in dit gebied.

Meer formatie

Website Vestingdriehoek

2. Woudrichem

 

Meer informatie:
Website

 

3. Gorinchem

 

Meer informatie:
Website 

4. Vuren

 

Meer informatie:
Website

5. Fort Loevestein

 

Meer informatie:
Website 

6. Fort Altena

Meer informatie:
Website 

 

 

Meer informatie
Webiste 

 

7. Fort Bakkerskil

Na het bouwen van de Papsluis in 1815, was het duidelijk dat deze bewaakt en verdedigd moest worden. Maar voor die verdediging er werkelijk was, werden er vooral veel plannen gemaakt die nooit werden uitgevoerd. Er waren plannen voor een geschutsbatterij in 1816, een gekazematteerde dijkpost in 1825 en een fort in 1832. In 1846 kwam het dan eindelijk tot de bouw van een veldbatterij aan de Bakkerskil, maar het huidige Fort Bakkerskil dateert pas van 1879.

Fort Bakkerskil, of het Werk aan de Bakkerskil, is een klein fort. Het bestaat uit slechts één gebouw van twee verdiepingen. Het bleek dan ook al snel te klein, al in 1880 werd er een houten bergloods voor de opslag van artillerie bijgebouwd.

Meer informatie:
Website Fort Bakkerskil en de Papsluis – VVV Biesboschlinie

8. Fort bij het Steurgat

Meer informatie: